Ismerkedjünk meg a fogkővel!

2021.07.04

A fogkő a fogak felszínén megjelenő lepedékből alakul ki. Ha a fogak felszínén tartósan jelen lévő lepedék a nyál ásványi anyagainak hatására kikristályosodik, akkor sárgás vagy barnás tartós lerakódás jelenik meg a fogakon és az ínyünk alatt. 

A fogak elvesztéséhez ez a folyamat sajnos egyre közelebb visz minket, mindamellett hogy rossz leheletet, ínygyulladást és sárga színű fogakat okoz. Érdemes tehát rendszeresen legalább 4-6 havonta bejelentkezni egy fogkő leszedésre. 

Minél rendszeresebben járunk, annál kevésbé nagy az esélye, hogy kellemetlen a kezelés a fogak pedig fehérebbek és egészségesebbek lesznek!

A fogkőnek tehát számos negatív hatása van és bár megfelelő szájhigiéniával kordában lehet tartani, eltávolítani otthon nem lehet, ezt csak dentálhigiénikus vagy fogorvos tudja megtenni. 

Na de mégis hogyan? Először egy ultrahangos eszköz segítségével eltávolítjuk a fogkövet az alsó és felső fogsorról kíméletesen és fájdalommentesen. Majd egy polirozás következik, melynek hatására a fogak még szebbek és selymesebb felületűek lesznek. 

A fogkő kialakulása meg is előzhető, ha elsajátítjuk a megfelelő fogmosási technikát. Azonban a rendezetlen fogsort nagyon nehéz megfelelően tisztítani, ezért érdemes megfontolni a fogszabályzó használatát is!